Ήδη από τα τέλη του 2009 διαπιστωνόταν η ανάγκη και το αίτηµα των ανθρώπων οι οποίοι συµµετείχαν στις εκπαιδευτικές οµάδες γονέων του Κέντρου Πρόληψης «Σείριος» για τη συνέχεια των οµάδων. Το γεγονός αυτό γέννησε τον προβληµατισµό για το πώς µπορεί το Κέντρο να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη. Έτσι γεννήθηκαν οι οµάδες αυτοδιαχείρισης µε την εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή» το οποίο ήδη εφάρµοζε προγράµµατα αυτοδιαχείρισης. Οι κύριοι άξονες της οργάνωσης της δράσης της αυτοδιαχείρισης είναι η ολιστική θεώρηση των ψυχοκοινωνικών προβληµάτων, η αποστασιοποίηση των ειδικών από τους παραδοσιακούς ρόλους ανάληψης της ολοκληρωτικής ευθύνης της παρέµβασης και της αντιµετώπισης των προβληµάτων και η επικέντρωση στην ενεργοποίηση και τη δραστηριοποίηση των ίδιων των συµµετεχόντων σε ζητήµατα που τους αφορούν. Βασικοί και διαρκείς στόχοι της δράσης είναι:
- Η συνάντηση ανθρώπων µε στόχο τη δηµιουργία ουσιαστικών σχέσεων και την ανάπτυξη αλληλεγγύης. Μέσα από την καλλιέργεια κοινοτικών και ανθρωπιστικών αξιών, την κάλυψη βασικών πνευµατικών και συναισθηµατικών αναγκών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ψυχοκοινωνικής υγείας και τη δηµιουργία ενός κλίµατος εµπιστοσύνης, στόχος είναι οι συµµετέχοντες να µοιραστούν εµπειρίες, να ανταλλάξουν απόψεις σε θέµατα που τους προβληµατίζουν και να δηµιουργήσουν ειλικρινείς σχέσεις .
- Η κινητοποίηση των συµµετεχόντων και η υποστήριξη τους για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην αντιµετώπιση προσωπικών και κοινωνικών ζητηµάτων που τους απασχολούν µέσα σ’ ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης µε στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινοτικό επίπεδο, την υιοθέτηση ενός πιο δηµιουργικού και ανθρώπινου τρόπου ζωής και τη διαµόρφωση πλαισίων υγιούς κοινωνικής συνύπαρξης. Απώτερος στόχος είναι να καταστεί περιττή η παρουσία των ειδικών µέσα από τη δραστηριοποίηση των άµεσα εµπλεκόµενων και η δηµιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου, ενώ µακροπρόθεσµα, στόχος της δράσης αυτής είναι η δηµιουργία πυρήνων πρόληψης στην τοπική κοινότητα, µέσα από την ενεργητική συµµετοχή, τη συνεργασία και την κοινή δράση των πολιτών απέναντι σε κοινωνικά και κοινοτικά ζητήµατα οι οποίοι θα µεταδίδουν έµπρακτα αξίες και στάσεις ζωής που προάγουν την πρόληψη και την ψυχοκοινωνική υγεία, και θα συµβάλλουν στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνικών δικτύων. Στο Κέντρο Πρόληψης «Σείριος» τη χρονική περίοδο 2010 µέχρι σήµερα λειτουργούν έξι οµάδες αυτοδιαχείρισης. Οι συµµετέχοντες και στις έξι οµάδες είναι όλοι γονείς µε παιδιά στην προσχολική, την σχολική και εφηβική ηλικία. Παρόλαυτα δεν αποκλείεται η δηµιουργία οµάδων αυτοδιαχείρισης από εκπαιδευτικούς ή άλλους ωφελούµενους του Κέντρου Πρόληψης εφόσον εκδηλωθεί τέτοια επιθυµία. Η κάθε οµάδα αυτοδιαχείρισης συζητάει και αποφασίζει τις αρχές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία της. Όσον αφορά στους στόχους και το περιεχόµενο των συναντήσεων των οµάδων, δεν υπάρχουν προκαθορισµένοι στόχοι, ούτε προκαθορισµένη θεµατολογία από τους συντονιστές. Η θεµατολογία διαµορφώνεται από τα µέλη των οµάδων σε σχέση µε τους στόχους που θέτει η κάθε οµάδα. Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράµµατα της υλοποίησης των οµάδων αυτοδιαχείρισης προκύπτουν στην πορεία των οµάδων µέσα από τις ανάγκες των συµµετεχόντων και παραµένουν ανοιχτοί σε οποιονδήποτε επαναπροσδιορισµό. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραµµα υλοποίησης των στόχων της κάθε οµάδας, δεν υπάρχει προκαθορισµένος αριθµός συναντήσεων από τους συντονιστές. Η τακτότητα των συναντήσεων ορίζεται µε βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε οµάδας και οι συναντήσεις των µελών τους πραγµατοποιούνται είτε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, είτε σε χώρους που επιλέγονται από τα µέλη της κάθε οµάδας. Οι στόχοι µπορεί να είναι είτε «εσωτερικοί» (συζήτηση θεµάτων – δυναµική οµάδας), είτε «εξωτερικοί» (δράσεις ή ενέργειες που απευθύνονται στην κοινότητα). Οι δύο αυτές κατηγορίες στόχων µπορούν να εναλλάσσονται. Ο ρόλος των στελεχών πρόληψης στις οµάδες αυτοδιαχείρισης είναι λιγότερο κεντρικός και περισσότερο υποστηρικτικός, καθώς είναι παρόντες για να στηρίζουν αυτό που θα προκύψει από την κάθε οµάδα, να διευκολύνουν τις οµάδες να υλοποιήσουν τους στόχους που οι ίδιες θέτουν και να φροντίζουν ώστε να διασφαλίζεται η ισοτιµία µεταξύ των µελών των οµάδων.